Personal coaching. Iets voor jou?#1

Waarom is personal coaching ook iets voor jou? Personal coaching is nuttig voor mensen die ergens last van hebben en daar vanaf willen. Dat is een nogal ruim begrip, dus ik zal je wat voorbeelden geven. Herken je jezelf daarin, dan kan ik je helpen met een aantal personal coaching sessies. Zo simpel is het eigenlijk.

Herken je de volgende situaties:

Je wilt je krachtiger voelen in gesprekken met bepaalde personen bijvoorbeeld op je werk. Je wilt je minder klein voelen. Je wilt wel assertief reageren, maar die andere persoon lijkt krachtiger, heeft meer overtuigingskracht. Jij voelt je letterlijk kleiner worden. In gesprekken met die persoon neem je je voor te zeggen wat je wil zeggen. Na het gesprek ontdek je weer “shit, ik heb niet gezegd wat ik eigenlijk had willen zeggen” Herken je dat? Wees gerust, dit komt heel vaak voor. Wat er precies gebeurt leg ik je graag uit in het coach-gespek. Het heeft te maken met de posities “ouder-volwassen-kind” in personal coaching ook wel O-V-K genoemd of transactionele analyse. Het gaat daarbij niet eens zozeer om de ander, maar meer om jou. Jouw gedachten en jouw gedrag daarbij. Ga maar na wat er gebeurt, misschien denk jij wel “ik ben ok, jij bent niet ok of ik ben niet ok, maar jij bent wel ok” In de coach-sessie gaan we daar verder op in. In een persoonlijk coach-gesprek kijken we wat er nu eigenlijk gebeurt, wat je voelt en denkt. We werken als het ware aan een stuk bewustwording. Daarna kunnen we kijken naar vaardigheden die je kunt ontwikkelen en acties die je kunt ondernemen.

Meer rust vinden met personal coaching.

Je bent continu aan het rennen en vliegen om alles maar geregeld te krijgen. Je komt niet of nauwelijks toe aan rust. Herkenbaar? Ik kom dit heel vaak tegen in coachsessies. Van moeders en vaders die alsmaar aan het rennen zijn om de dingen te regelen. Voor de kinderen, het huishouden, familie en vrienden. Alles moet altijd maar perfect zijn, zonder jouw hulp lukt het niet en als iets niet af is is er geen ontspanning. Als je hier last van hebt en het eigenlijk anders zou willen, plan dan een of meerdere coachsessies in. Bij dit soort coachvragen kijken we naar jouw doel. Hoe zou je het eigenlijk liever willen? Wat veroorzaakt nou eigenlijk dat streven om alles altijd maar goed te regelen of op orde te hebben? Kortom we analyseren wat er gebeurt. Als dat helder is, gaan we kijken naar oplossingen. Het komt vaak voor dat mensen die hier last van hebben bepaalde gedachten moeten loslaten om meer vrijheid en rust te kunnen creëren. Met verschillende oefeningen bij personal coaching kunnen we daar verder op inzoomen, zodat het loslaten van bepaalde gedachten makkelijker wordt.

Personal coaching

Meer in balans komen met personal coaching

Je wilt minder snel boos worden of niet in conflict komen wanneer anderen boos op je reageren. Je bent snel geïrriteerd of wordt boos wanneer anderen anders reageren dan je verwacht. In dit soort gesprekken raak je de draad kwijt, wordt je boos en heb je achteraf spijt. Soms blijft je boosheid bestaan. Je vindt de situatie onterecht. Dit soort situaties hebben veel te maken met hoe je reageert op bepaalde dingen, met name de wijze van communicatie. Wanneer iemand boos op je is of geïrriteerd reageert, roept dat bepaalde gevoelens bij je op. Welke dat zijn kunnen we in een coach-gesprek verder onderzoeken, maar waar het om gaat is hoe je dan reageert. Jij bepaalt namelijk (jij kiest) hoe je reageert. Het is een mix van empathie, assertiviteit en de positie die je kiest. In verschillende coach-sessies kunnen we verder onderzoeken wat er precies gebeurt en op welke vlakken jij je kunt ontwikkelen om hier beter mee om te gaan. Ik doe veel oefeningen tijdens de personal coaching sessies, oefeningen die jou helpen nieuwe vaardigheden te leren om er beter mee om te gaan.

personal coaching

In je kracht komen met personal coaching

Je wilt keuzes kunnen maken. Herken je dat je het soms lastig vindt om keuzes te maken? Geen nood. Keuzes maken is ook best lastig. Bijvoorbeeld wanneer je overweegt een andere baan te gaan zoeken. Dit soort keuzes hebben vaak veel consequenties die je niet goed kunt overzien. Wordt ik wel blij van een andere baan, zal ik wel een andere baan vinden, ga ik genoeg verdienen, is het wel een leuk bedrijf met leuke collega’s, hoe zit het met de reisafstand etc etc. Op veel dingen kan je vooraf niet antwoorden. Toch kunnen we in een coach-sessie met verschillende oefeningen redelijk snel meer inzicht creëren in de keuze die jij wil maken. In de personal coaching sessie “bewandelen” we letterlijk jouw keuze opties. Het klinkt raar, maar ik laat je als het ware de keuze opties beleven. Deze oefeningen geven jou meer inzicht in wat je werkelijk wil bereiken en maakt dat je een overwogen keuze makkelijker kunt maken. Het “keuze-dilemma” kunnen we prima in een of twee coach-sessies doen. Heb jij moeite met het maken van een keuze, plan dan een of twee personal coaching sessies met mij in.

Keuzes maken met personal coaching

Nog veel meer mogelijkheden. Deze voorbeelden zijn slechts enkele situaties waarin personal coaching jou kan helpen beter om te gaan met lastige situaties. Heb jij andere situaties of last van dingen waar je iets aan wilt veranderen en wil je weten of ik je daarbij kan helpen? Mail of bel me dan even dan leg ik je uit wat ik voor je kan doen en hoe. Het is goed te weten dat voor ieder coach-traject of losse sessie ik altijd een vrijblijvend intake gesprek plan. Daarin maken we nader kennis en kun jij al je vragen stellen. Na het intake gesprek kun je besluiten of je en personal coaching traject wilt starten of niet. Het intake gesprek duurt een uurtje en is altijd gratis.

over Willem van Duuren – coach

Als bevoegd coach en ervaringsdeskundige met meer dan 30 jaar ervaring in top managementfuncties in retail & BtB bij HEMA, Noordhoff, Kamera-Express, Olympus  help ik jou stappen te zetten richting het behalen van je persoonlijk of zakelijk doel. Bij mij kan je terecht voor businesscoaching en personal coaching, oplossing- en aktiegericht

Een goede klik is de basis voor een succesvol coachtraject.

Een succesvol coachtraject begint met een klik tussen jou en mij. Daarom nodig ik je graag uit eerst vrijblijvend kennis te maken. Tijdens de kennismaking praten we over jouw coachvraag en vertel ik jou wie ik ben en hoe ik werk. Je kunt al je vragen stellen en ik geef aan hoe een mogelijk coachtraject eruit zal zien. De kennismaking is kosteloos. Je bent van harte welkom!

Boek je vrijblijvende kennismaking

Online of in de coachstudio.