Keuze maken lastig? Nee hoor

Je kent het wel. Je staat voor lastige keuzes die je moet maken. Een keuze maken is een dilemma en eindigt soms in geen keuze en een knagend gevoel of spijt achteraf. Keuzes maken is een dilemma of is er een oplossing?

Het woord dilemma beschrijft het al. Dilemma gaat over lastige keuzes maken, tweestrijd. We hebben er allemaal mee te maken, vaker dan dat we er wellicht bij stil staan want we maken de gehele dag keuzes. Ontelbaar veel, zo veel dat je het eigenlijk niet eens meer waarneemt maar gewoon doet. We kunnen het dus heel goed. Waarom lukt het dan soms toch niet om een keuze te maken?

Een keuze maken is eenvoudig

Dat klinkt raar, maar de keuze maken is op zich eenvoudig. Je kiest uit meerdere opties datgene dat je het meest aanstaat. Maar daar zit juist de lastigheid. Hoe weet je nou wat een goede keuze is?

Keuze maken

Keuzes maken is een dilemma of is er een oplossing?

Als coach kan ik jou helpen een keuze te maken. Niet dat ik een mening heb over de keuze, of dat je adviseer of meekijk naar de opties die je hebt. Dat zeker niet! Maar ik help jou door je te laten ervaren hoe een keuze eruit kan zien. Dat doe ik met verschillende keuze-oefeningen. Eén ervan is de dilemma oefening.

Dilemma oefening.

In de dilemma oefening (ook wel twee paden oefening) genoemd, neem ik jou mee in de opties waaruit je wil kiezen. We bewandelen als het ware de opties en gaan ervaren wat voor jou de beste keuze is. Het ervaren van een keuze klinkt wellicht raar, want je weet immers niet precies wat exact de uitkomst van de keuze zal zijn. Dat weet je nooit, immers dingen kunnen altijd anders lopen dan verwacht. Toch krijg je met de dilemma oefening meer inzicht in de keuzemogelijkheden en ervaar je op basis van jouw gevoel wat de keuzes inhouden. Daarmee heb je meer inzicht in je keuze op basis van jouw gevoel.

De dilemma oefening bestaat uit vragen die ik je stel. Met de antwoorden die jij geeft krijg jij meer inzicht en bewustwording over de keuzemogelijkheden. Daarmee kan jij de keuze maken. Overigens, geen keuze maken is ook een keuze, maar of dat je helpt jouw doelen te bereiken blijft de vraag.

De dilemma oefening is een van de verschillende oefeningen die ik gebruik om jou meer inzicht te geven in het maken van een keuze. Naast de dilemma oefening gebruik ik ook andere technieken die jou meer inzicht geven. De dilemma oefening gebruik ik vaak in coachsessies, of het nu gaat om persoonlijke ontwikkeling, loopbaan of leiderschap coaching, het is in alle situaties zeer relevant. Niet zo gek wat we maken dagelijks continue keuzes.

Keuzes maken is een dilemma of is er een oplossing? Wil je meer weten over coaching of zoek je hulp bij het maken van (lastige) keuzes, neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik coach volgens het principe van Nonons coaching, opleidingsinstituut van Anne de Jong en Nadia van der Vlies. Lees hier meer over Nonons.

Willem van Duuren

Een goede klik is de basis voor een succesvol coachtraject.

Een succesvol coachtraject begint met een klik tussen jou en mij. Daarom nodig ik je graag uit eerst vrijblijvend kennis te maken. Tijdens de kennismaking praten we over jouw coachvraag en vertel ik jou wie ik ben en hoe ik werk. Je kunt al je vragen stellen en ik geef aan hoe een mogelijk coachtraject eruit zal zien. De kennismaking is kosteloos. Je bent van harte welkom!

Boek je vrijblijvende kennismaking

Online of in de coachstudio.