Welke rol neem jij aan als leider?

Leiderschap

Als leider moet je nou eenmaal confronteren. Je zoekt steeds naar de balans tussen werken op de relatie en zeggen wat je denkt, ziet en voelt. Spreek je iemand aan op gedrag of wanprestatie of denk je,.. laat maar gaan. Spuug je van woede en vertel je iemand direct de waarheid en jouw oordeel, of denk je ik doe het zelf wel even…of.. zoek je de gelijkwaardigheid op en voer je een eerlijk gesprek? Keuzes dus..

Natuurlijk kies je voor de 4e optie, je weet best dat communiceren vanuit een gelijkwaardige positie op de inhoud en duidelijkheid de beste optie is. Maar zeg eens eerlijk, hoe vaak overkomt je toch dat je even niets zegt, toch boos en geïrriteerd in het moment reageert of iemand direct instrueert. Effectief leiderschap start met het maken van een bewuste keuze in jouw communicatiestijl of reactie.

De 4 rollen in confrontatie die je kunt aannemen hebben allen hun bijwerking;

De Mol; Vermijdt directe confrontatie, laat het gaan. Vermijden scoort laag in empathie en laag in doeltreffendheid. Je zegt niet wat je denkt, maar daardoor ontneem je de ander de mogelijkheid te veranderen en dat is weinig empathisch. Is het altijd verkeerd om confrontatie te vermijden? Nee, natuurlijk niet. Soms is dit een prima keuze, bijvoorbeeld wanneer iemand echt niet in de positie is om te luisteren. Dan laat je het gaan, maar is het een bewuste keuze.

De Mama; Gaat mee in de ander, gaat redden en ontzien. Precies wat mama’s doen. “Ik doe het wel voor je” De mama neemt de verantwoordelijkheid over. Als leider niet zo handig, maar wel empathisch. Maar doe je dit te vaak, dan ligt binnen no-time alle verantwoordelijkheid weer bij jou. Maar ook hier is het ok om dit soms te doen, om de ander even te ontzien, te helpen als het nodig is. Zolang je het maar bewust doet.

De Macho; Hoppa! Direct op het doel af! Even je oordeel spuien, lekker directief even de waarheid zeggen. Dat kan echt heel lekker aanvoelen, maar is weinig empathisch en doeltreffend. Maar soms kan het heel verhelderend zijn, de ander even wakker schudden. Dit is er een die erin kan sluipen, vooral als dingen niet lukken. Boosheid neemt dan de overhand en resulteert veelal niet in oplossingen. Maar zoals gezegd, wanneer je het bewust doet kan het helpend zijn.

De Mature; Ja! Daar willen we naartoe. Hoog in empathie, hoog in zeggen wat je ziet denkt en voelt. Vanuit gelijkwaardigheid, ik ben ok, jij bent ok en op de feiten. Deze respectvolle manier van confronteren brengt beiden verder, is constructief en volwassen. Lukt dit altijd? Nee natuurlijk niet! Maar met de bewustwording dat je kunt kiezen uit de verschillende rollen heb je de mogelijkheid je effectiviteit als leider te vergroten.

Wil jij jouw leiderschap versterken, check dan de speciale programma’s die ik heb ontwikkeld om jou te ondersteunen.

Dit Mature model van NONONS coaching gebruik ik vaak in coaching. Een fijn model om mee te werken en de effectiviteit van leiders te verhogen. Meer weten of effectiever worden? Laat me weten. hashtagleiderschap hashtagondernemen hashtagbusinesscoaching hashtagcoaching

Een goede klik is de basis voor een succesvol coachtraject.

Een succesvol coachtraject begint met een klik tussen jou en mij. Daarom nodig ik je graag uit eerst vrijblijvend kennis te maken. Tijdens de kennismaking praten we over jouw coachvraag en vertel ik jou wie ik ben en hoe ik werk. Je kunt al je vragen stellen en ik geef aan hoe een mogelijk coachtraject eruit zal zien. De kennismaking is kosteloos. Je bent van harte welkom!

Boek je vrijblijvende kennismaking

Online of in de coachstudio.