Stop met moeten. Zet jezelf op #1

Over moeten, Willem van Duuren Coachnu.nl

Ervaar jij het ook, de stress die de veranderingen als gevolg van Corona met zich meebrengt? Die veranderingen hebben impact voor veel mensen. Gelukkig gaat het met virus de goede kant op, maar zelfs wanneer het virus uitgedoofd is, zullen we te maken krijgen met een NA-Corona effect dat grote impact kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin je werkgever aangeeft dat het werken vanuit huis de nieuwe standaard wordt. Hoe ga je dat doen? Hoe blijf je goed in contact met je collega’s en blijf je zichtbaar in de organisatie? Hoe kan je thuis prettig werken wanneer de kids er ook zijn? Verwacht iedereen altijd maar dat je continu online aanwezig bent? Of verwacht de rest van je gezin, dat nu je meer vanuit huis werkt, alles thuis geregeld is? Je bent immers de hele dag thuis, dus die vaatwasser is leeg aan het einde van de dag het eten staat klaar en de was is gedaan, of niet soms? Zijn dit de dingen waar je aan denkt als je thuis aan het werk bent? Je kijkt om je heen als je een kop koffie pakt tussen je online meetings door en denkt “ik moet de vaatwasser leeghalen, ik moet de was doen, ik moet, ik moet ik moet..

Stop met moeten

De gedachte dat je altijd maar “van alles moet” levert stress op en leidt je af van wat je eigenlijk wil doen. Een continu gevoel van onrust is het gevolg. De gedachten die je erbij kunt hebben is dat het moet omdat je anders een nietsnut bent. Wat zal de ander wel denken als hij of zij thuiskomt en alles staat er nog net zo bij als die ochtend? Je krijgt een schuldgevoel, wordt knorrig en bent ook misschien wel een beetje jaloers op de ander die wel naar kantoor gaat. Herkenbaar?

Dit is zomaar een voorbeeld. Waar het om gaat is de dwingende gedachte van continu maar dingen “moeten” doen. Wanneer die gedachten de overhand krijgen kun je daar flink last van krijgen.

Wat kan je daaraan doen?

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Echter als coach geef ik je geen tips of een kant-en-klare oplossing. Zo werkt het niet helaas. Wat wel werkt is dat we gaan onderzoeken hoe het komt dat “jouw moeten” een grote rol speelt. Daarvoor onderzoeken diepgaand wanneer het speelt, hoe vaak, in welke omstandigheden etc. Vaak is bewustwording al inzichtgevend om stappen te kunnen maken om er beter mee om te gaan. Als we de rode draad gevonden hebben, kunnen we gaan kijken naar vaardigheden die je kunt leren, of naar actiestappen die je kunt zetten om ervan af te komen.

Tip

Ok, 1 klein tipje dan. Maak het in ieder geval bespreekbaar, deel je gedachten van “het moeten” dat helpt. Maar wil je meer doen om ervan af te komen, neem dan vrijblijvend eens contact op om te kijken of we met een aantal coachsessies jouw “last van het moeten” kunnen verhelpen en of coaching iets voor jou is. In een intakegesprek leg ik je vrijblijvend en gratis uit hoe het werkt. Het intakegesprek duurt meestal een uurtje en kan op mijn coach locatie in Amsterdam of online worden gehouden.

Een goede klik is de basis voor een succesvol coachtraject.

Een succesvol coachtraject begint met een klik tussen jou en mij. Daarom nodig ik je graag uit eerst vrijblijvend kennis te maken. Tijdens de kennismaking praten we over jouw coachvraag en vertel ik jou wie ik ben en hoe ik werk. Je kunt al je vragen stellen en ik geef aan hoe een mogelijk coachtraject eruit zal zien. De kennismaking is kosteloos. Je bent van harte welkom!

Boek je vrijblijvende kennismaking

Online of in de coachstudio.