Onzekerheid.. wat is het toch een rotding, of is het ook nuttig?

Onzekerheid, we hebben er allemaal wel eens last van. Het kan ons beperken en ons weerhouden van het nemen van stappen in ons leven. Maar wist je dat onzekerheid ook nuttig kan zijn?

Als coach kom ik regelmatig onzekerheid tegen bij mijn cliënten. Het kan zich manifesteren als teleurstelling, uitstelgedrag of zelfs het compleet vermijden van bepaalde taken. Maar wanneer onzekerheid de overhand krijgt, is het tijd om er iets aan te doen.

Hoewel het verleidelijk is om onzekerheid volledig weg te willen hebben, heeft het eigenlijk een functie. Onzekerheid is een beschermende gedachte, vaak gerelateerd aan angst. Maar wie zegt dat je bang moet zijn? En waarvoor precies? Wat is het ergste dat kan gebeuren en is het wel zo waarschijnlijk dat het ook echt zal gebeuren?

Laten we bijvoorbeeld kijken naar het starten van een eigen coachpraktijk. Je hebt met volle energie een website gebouwd en online gezet. De volgende stap is het promoten van je website, maar daar steekt de onzekerheid opeens de kop op. Gedachten zoals “Is mijn website wel goed genoeg?” “Vertel ik mijn verhaal wel goed?” “Zijn mijn foto’s wel goed genoeg?” “Wat denken anderen ervan?” “Er zijn anderen die beter zijn dan ik” beginnen je te belemmeren. Het gevolg is dat je het promoten van je website uitstelt, wat eigenlijk zonde is.

Deze gedachten van onzekerheid zijn jouw eigen creaties. Maar wie zegt dat ze waar zijn? Er is maar één persoon die deze gedachten creëert, en dat ben jij, zij het onbewust. Onzekerheid is een van jouw “ikken” die opduikt wanneer dingen spannend worden. Het is een manier waarop onzekerheid je probeert te beschermen tegen de pijn van falen, dat vervelende gevoel wanneer iets niet lukt.

Maar naast onzekerheid is er ook zelfvertrouwen, een andere “ik” die soms wat naar de achtergrond verdwijnt wanneer onzekerheid sterk aanwezig is. Zelfvertrouwen is ook een gedachte, jouw gedachte.

Als onzekerheid te dominant is, wordt zelfvertrouwen onderbelicht. De beschermende functie van onzekerheid werkt weliswaar, maar het leidt ook tot onvoldoening. Gelukkig kunnen we met coaching deze situaties aanpakken en de verhoudingen tussen jouw verschillende “ikken” bekijken en sturen. Het begint met bewustwording van jouw verschillende “ikken” en hun rollen. Zodra je dit ziet, herken je het wanneer ze opspelen in verschillende situaties. Dit geeft rust en nog belangrijker, je kunt er actie op ondernemen. De erkenning is de eerste stap, en de tweede stap is het sturen van je gedachten. Je kunt de intensiteit van “onzekerheid” verminderen en het “zelfvertrouwen” vergroten. Het is als het verstellen van een schuifknop, wetende dat beide “ikken” oké zijn en er mogen zijn, maar jij bent degene die de regie neemt en bepaalt welke “ik” de meeste aandacht verdient.

In mijn coaching werk ik samen met cliënten aan deze uitdagingen door middel van gesprekken en oefeningen.

Wil je meer weten over hoe ik te werk ga? Of wil je direct aan de slag? Neem dan contact met me op, tenzij jouw “ik” zegt: “Niet doen, dat gaat vast niet lukken.”

Willem van Duuren
CoachNu
Business- en Personal coaching

Een goede klik is de basis voor een succesvol coachtraject.

Een succesvol coachtraject begint met een klik tussen jou en mij. Daarom nodig ik je graag uit eerst vrijblijvend kennis te maken. Tijdens de kennismaking praten we over jouw coachvraag en vertel ik jou wie ik ben en hoe ik werk. Je kunt al je vragen stellen en ik geef aan hoe een mogelijk coachtraject eruit zal zien. De kennismaking is kosteloos. Je bent van harte welkom!

Boek je vrijblijvende kennismaking

Online of in de coachstudio.