Loopbaan coaching. Je 1e stap naar een volgende job

Door Willem van DuurenCoachNU.nl

Kan loopbaan coaching jou helpen? Je herkent het wel. Je bent een aantal jaren actief in je functie en bent klaar voor een volgende stap. Maar op de een of andere manier gebeurt er niets, of loopt het anders dan dat jij had voorzien. Een andere collega gaat er vandoor met een functie die jij ook had willen hebben, of voor nieuwe functies in het bedrijf worden nieuwe mensen gezocht. Kortom, jouw toekomstverwachting loopt anders dan dat je had gehoopt. Loopbaan coaching is een passende oplossing voor jou.

In deze situaties voelen veel mensen zich snel niet begrepen. Wat een mooie kans voor jou had geweest, krijgt nu zelfs een negatief effect op jouw motivatie. Je voelt je misschien niet begrepen of gezien. Hoe kun je dit voorkomen?

Hoop is geen strategie

Ik zeg altijd maar.. “hoop is geen strategie” We gebruiken het woord hoop te veel en te vaak. Ga maar na… Ik hoop dat de omzet aantrekt. Ik hoop dat onze campagne werkt. Ik hoop dat … ga zo maar door. Maar hopen is niet genoeg en is reactief. Hoop is wachten op iets dat gebeuren waar je geen grip op hebt. “ik hoop dat het morgen mooi weer is”

Hopen is dus geen strategie en straalt geen actie uit. Wanneer je hoopt dat je gezien wordt in een bedrijf, of je hoopt dat jouw manager aan jou denkt wanneer er een nieuwe functie vrijkomt dan ben je aan het gokken. Natuurlijk gebeurt dit wel in de praktijk, maar daar is dan toch een reden voor. Die reden ben jij zelf en is gerelateerd aan zichtbaarheid en acties die jij hebt gerealiseerd. Vraag jezelf maar eens af wat je echt hebt gedaan om een volgende stap te maken. Wat heb je echt gedaan om jezelf zichtbaar te maken? Kent jouw manager en/of de organisatie jouw wensen en ambities wel? Hier gaat het vaak mis. We hebben vaak een te positieve verwachting dat het wel goed komt en dat dingen vanzelf gaan. Niets is minder waar. Met loopbaan coaching ga jij gericht gericht aan de slag om stap voor stap een goed strategisch actieplan te maken, zodat jij je droombaan kan vinden.

loopbaan coaching
Geen gedoe meer, maar uitzoeken wat leuk vindt om te doen en waar je energie van krijgt bereik je met loopbaan coaching

Persoonlijk doel bepalen

Wanneer jij jouw persoonlijke doelen wilt behalen is er dus actie noodzakelijk. Een persoonlijk doel kan bijvoorbeeld die volgende stap zijn in jouw carrière. Om dat doel te bereiken is actie nodig van jouw kant. Die actie begint met het bepalen van jouw doel. Wat is het eigenlijk wat je wil. Wat zijn de waarden die jij hebt. Waaraan moet de nieuwe functie voldoen om het voor jou leuk en aantrekkelijk te maken. Waar krijg je energie van? Het is belangrijk dit voor jezelf helder te krijgen zodat je een lonkend, haalbaar doel voor ogen hebt. Alleen dan kan je acties bepalen die nodig zijn om jouw doel te bereiken.

Acties

Wanneer je een helder doel hebt bepaald kun je gaan kijken naar de acties die nodig zijn om een stap dichter bij jouw doel te komen. Die acties kunnen van alles omvatten, van een benodigde opleiding tot een goed gesprek met jouw manager om jouw doel te bespreken. Immers veel gesprekken met je manager gaan over je huidig functioneren, de dagelijkse praktijk. Veel managers vinden het soms ook gewoon prettig jou op een bepaalde positie te behouden omdat je daar goed functioneert, een echte managers valkuil. Een goed gesprek over jouw wensen en doelen zorgt in ieder geval voor begrip bij jouw manager. Een goede (manager) leider zal jou daarin ondersteunen.

Randvoorwaarden

Ook is het belangrijk te bepalen welke randvoorwaarden van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij jouw wens is om meer internationaal te kunnen werken, maar meer reizen past niet in je gezinssituatie op dit moment.

Willen- kunnen – moeten

Hoe beter jouw plan is en wanneer je jouw actiestappen uitvoert, des te realistischer het is dat je jouw doel gaat behalen. Wanneer je het bovenstaande samenvat en je jouw plan gaat maken zie je dat je het kunt samenvatten in willen – kunnen – moeten.

Valkuilen

Het plan maken klinkt makkelijker dan het is. Van plan tot uitvoering zijn er verschillende elementen die de effectiviteit kunnen beïnvloeden. Je kunt het bijvoorbeeld lastig vinden uit te zoeken wat je nu echt leuk vindt. Of je vindt het spannend jouw doelen met je leidinggevende te bespreken.

Hoe kan loopbaan coaching jou helpen

Loopbaan coaching is zo ingericht dat je in een aantal sessies het proces willen-kunnen-moeten effectief kunt doorlopen. De coach helpt jou jouw waarden te bepalen, jou te laten fantaseren over je droombaan, uit te vinden waar je energie van krijgt en waar je allergisch voor bent. Met verschillende gesprekken in ca. 4 a 5 sessies aangevuld met een aantal huiswerk opdrachten kan je een effectief plan en actiestappen gaan opstellen. Tijdens het proces komen ook jouw persoonlijke valkuilen aan de orde, bijvoorbeeld hoe je effectief en meer zelfverzekerdheid een gesprek kunt voeren met jouw leidinggevende.

Van hoop naar strategie

Succes creëer je zelf en hoop is geen strategie. Wil jij weten of loopbaan coaching voor jou een goede oplossing is, plan dan een gratis intake in. Tijdens de intake van ca. 1 uur bespreken we jouw situatie en leg ik je uit wat een coachtraject inhoudt. Daarna is de keuze aan jou om een coachtraject te starten.

Wil je weten wat coaching in algemene zin is, check dan Nobco, de Nederlandse orde van beroepscoaches voor meer informatie.

#loopbaan

Een goede klik is de basis voor een succesvol coachtraject.

Een succesvol coachtraject begint met een klik tussen jou en mij. Daarom nodig ik je graag uit eerst vrijblijvend kennis te maken. Tijdens de kennismaking praten we over jouw coachvraag en vertel ik jou wie ik ben en hoe ik werk. Je kunt al je vragen stellen en ik geef aan hoe een mogelijk coachtraject eruit zal zien. De kennismaking is kosteloos. Je bent van harte welkom!

Boek je vrijblijvende kennismaking

Online of in de coachstudio.