In regie met het regiemodel #3 keuzes

Een van de coaching werkmodellen die ik veel gebruik in mijn coachsessies is het regiemodel (Nonons) Het regiemodel is een model waarbij jij weer regie krijgt in situaties dat dingen anders lopen dan verwacht. Jij hebt namelijk altijd een keuze die je kunt maken. Feitelijk komt het er op neer dat wanneer dingen anders gaan dan dat jij verwacht, je het risico loopt regieloos te worden. Een voorbeeld:

Uit regie

Je zit lekker in je vel op je werk en kijkt positief naar de toekomst. Je bent klaar voor de volgende stap in je carriere. Op een gegeven moment komt er een positie vrij die jij graag zou willen invullen. Voor je het goed en wel in de gaten hebt gaat een collega met die nieuwe rol er vandoor. In dit soort situaties loop je het risico dat je minder gemotiveerd raakt, frustratie krijgt en je minder blij voelt. Jij had die rol moeten hebben! Je positieve houding slaat om in een negatieve houding met alle gevolgen van dien. Herkenbaar? Ja, natuurlijk. Alleen jij zit met het probleem dat je positieve gedrag van voor de verandering nu omslaat in een negatief gedrag of gevoel.

Weer in regie zijn, het regiemodel

Weer regie krijgen

Om te voorkomen dat je in een negatieve spiraal terecht komt kun je het regiemodel toepassen. Het model is bijzonder concreet en laat je keuzes maken om zelf weer de regie te pakken. Als het anders loopt dan je had verwacht kun je feitelijk drie keuzes maken.

  1. Je kunt het accepteren
  2. Je kunt het veranderen
  3. Je gaat weg uit de situatie

Het klinkt hard, maar ga maar na wat het eigenlijk inhoudt. Aan iedere keuze die je maakt zit een consequentie. In alle gevallen ben je echter zelf weer volledig in regie, jij maakt immers de keuze. Ga maar na, als je kiest om het te accepteren “het is nou eenmaal zo” dan stop je dus ook met piepen dat jij die rol niet hebt. Je accepteert het en gaat weer vrolijk door, kijkend naar andere uitdagingen en kansen. Kies je voor verandering dan ga je kijken wat je kun doen om de situatie te veranderen. Je gaat bijvoorbeeld het gesprek aan met je manager of kijkt of er andere mogelijkheden zijn voor jouw toekomstige rol. De derde optie kies je als je geen andere uitweg ziet. In dit voorbeeld zou dit kunnen betekenen dat je ervoor kiest een andere baan te gaan zoeken.

Het regiemodel zorgt ervoor dat jij weer in regie komt in situaties waar dingen anders lopen dan verwacht. Natuurlijk is het zo dat iedere keuze die je maakt consequenties heeft. Maar beeld je maar eens een situatie in waar dingen anders lopen dan verwacht. Vind jij het waard om daar gefrustreerd over te raken, of maak je liever de keuze om weer in regie te komen.

Het regiemodel toepassen

Het klinkt natuurlijk allemaal mooi. Gewoon een keuze maken en je probleem is opgelost. Maar zo eenvoudig is het niet. Stoei jij met een situatie waarin dingen anders lopen dan je had verwacht en heb je er last van? Schroom dan niet om een coach-sessie te plannen. In een aantal stappen nemen we dan het regiemodel door en ervaar jij welke keuzes voor jou de beste zijn.

Een goede klik is de basis voor een succesvol coachtraject.

Een succesvol coachtraject begint met een klik tussen jou en mij. Daarom nodig ik je graag uit eerst vrijblijvend kennis te maken. Tijdens de kennismaking praten we over jouw coachvraag en vertel ik jou wie ik ben en hoe ik werk. Je kunt al je vragen stellen en ik geef aan hoe een mogelijk coachtraject eruit zal zien. De kennismaking is kosteloos. Je bent van harte welkom!

Boek je vrijblijvende kennismaking

Online of in de coachstudio.