Ik zoek een personal coach..dit moet je weten #9 eigenschappen

Als jij op zoek bent naar een personal coach of businesscoach, heb ik een paar tips voor je. Ik zoek een personal coach is een nogal breed begrip. De eerste vraag die bij me opkomt is wat voor soort coach zoek je eigenlijk?

Ik zoek een coach dit moet je weten..

Jouw doelen zijn bepalend

In principe kan je bij een erkend personal coach terecht voor al datgene waar je last van hebt. Het is wel belangrijk je van te voren af te vragen wat nu eigenlijk jouw coachvraag is en welk doel je voor ogen hebt. Een erkend coach zal jou door het stellen van de juiste vragen meer inzicht geven in datgene waaraan jij wilt werken. Dat kan gaan over persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld om meer in balans te komen tussen werk en privé, het kan gaan over jouw loopbaanplanning of kan zakelijk gerelateerd zijn aan bijvoorbeeld leiderschapsontwikkeling. Natuurlijk zijn dit slechts enkele voorbeelden, maar in alle gevallen is het belangrijk dat je een doel voor ogen hebt. Zonder doel kan je niet gecoacht worden.

Ik heb een doel, maar het lukt me niet dat te bereiken

Wanneer je merkt dat je ergens last van hebt en je een doel hebt maar het steeds maar niet lukt om dat doel te bereiken, dan is een afspraak maken met een personal coach een goede stap in de juiste richting. Mijn motto is; “wil je veranderen, doe het dan” Maar hoe selecteer je nu de juiste coach?

Een coach selecteren

Wanneer jij klaar bent om de stap naar een coach te gaan maken, kom je op de vraag .. maar welke dan? Wanneer je gaat zoeken naar een coach op het internet zul je een geweldig aanbod treffen. Maar waarop selecteer je en wat gebeurt er dan? Mijn advies is te selecteren op je doel. Probeer van te voren uit te vinden op welk vlak jij gecoacht wilt worden. Wanneer je zoekt op die onderwerpen kom je al een stap verder in het selecteren van een coach. Het aanbod coaches is breed en bestaat uit gekwalificeerde en bevoegd coaches en coaches zonder erkenning. Een bevoegd coach kun je herkennen aan een keurmerk, of label waaruit blijkt dat de coach een gedegen opleiding heeft gevolgd. Erkend coaches werken altijd volgens een protocol dat jouw privacy beschermt en volgen de richtlijnen van het EMCC op het gebied van contracteren en integriteit. Een bekend keurmerk is bijvoorbeeld NOBCO.

Het vervolg na jouw selectie van een coach

Wanneer je een selectie hebt gemaakt en je de coach gaat benaderen, zal deze je een intakegesprek aanbieden. Dat intakegesprek is bedoelt om nader kennis te maken en te onderzoeken of je een klik hebt met de coach en andersom. Tijdens de intake kun je vragen stellen over de werkwijze van de coach. De coach zal jou meer vragen stellen over datgene waar je last van hebt en het doel dat je wilt bereiken. Ook legt de coach uit wat je kunt verwachten van een coachtraject. Een erkend coach zal je uitleggen dat het intakegesprek vrijblijvend is. Jij kunt (net als de coach) kiezen of je het ziet zitten met deze persoon een traject te starten. Meestal is het intakegesprek gratis, maar check dat even op voorhand.

Wat zijn eigenschappen van een goede coach?

Een goede coach herken je aan de volgende eigenschappen:

  1. De coach is erkend door een organisatie en/of heeft een keurmerk
  2. Biedt altijd een intakegesprek aan met vrijblijvendheid om te kiezen of je een traject wilt starten
  3. Legt je uit hoe hij/zij omgaat met privacy gevoelige informatie
  4. Geeft je uitleg over de werkwijze
  5. Stelt je open vragen, luistert en vat samen wat je zegt
  6. Geeft geen mening, tips of advies, maar zet je aan het denken of laat je komen tot nieuwe inzichten of actiestappen
  7. Is niet oordelend, maar neutraal
  8. Geeft op basis van jouw intake een verwachte duur van een traject, of op zijn minst een omschrijving daarvan
  9. Zal jou maar beperkt opdrachten geven, tenzij het oefeningen of onderzoek betreft dat je thuis moet doen

Dit zijn slechts enkele eigenschappen van een goede coach. Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Waar het om gaat is dat een goede coach jou tot nieuwe inzichten laat komen waar je iets mee kunt. De coach werkt met jou aan inzicht (bewustwording), vaardigheden (verandering) en acties. Dat gebeurt aan de hand van gesprekken, oefeningen en het ontwikkelen van vaardigheden.

Intake formulier

Het kan heel behulpzaam zijn van te voren een intake-formulier in te vullen en vooraf te sturen aan de coach. Op die manier kun jij je goed voorbereiden op de intake en heeft de coach al een beetje een beeld van jou.

Veel succes met het vinden van jouw coach!

Ik zoek een coach dit moet je weten.. Door Willem van Duuren – CoachNu.nl

Een goede klik is de basis voor een succesvol coachtraject.

Een succesvol coachtraject begint met een klik tussen jou en mij. Daarom nodig ik je graag uit eerst vrijblijvend kennis te maken. Tijdens de kennismaking praten we over jouw coachvraag en vertel ik jou wie ik ben en hoe ik werk. Je kunt al je vragen stellen en ik geef aan hoe een mogelijk coachtraject eruit zal zien. De kennismaking is kosteloos. Je bent van harte welkom!

Boek je vrijblijvende kennismaking

Online of in de coachstudio.