Hoe oude besluiten je in de weg staan

Een van mijn meest gebruikte modellen in coaching is de cirkel van oude besluiten. Dit model verheldert welke interpretaties, overtuigingen en beslissingen je ooit hebt genomen als reactie op gebeurtenissen of ervaringen, vaak in je jeugd.

Je ontwikkelde destijds effectieve gedragspatronen gebaseerd op die besluiten, omdat je geloofde dat ze de juiste strategie waren om met die gebeurtenissen om te gaan. Maar zijn deze gedragspatronen nog steeds effectief?

Recentelijk paste ik dit model toe tijdens een sessie met een cliënt. Deze cliënt zorgde vroeger altijd voor haar alleenstaande moeder, waarbij ze constant de rol van verzorger op zich nam. Haar diepgewortelde overtuiging was: “Zonder mij lukt het niet, ik moet helpen”, wat leidde tot een patroon van zichzelf als “redder” te zien. Dit gedrag was vroeger effectief, maar nu niet meer.

Ondanks dat ze nog steeds ongevraagd helpt, merkt ze dat ze vastloopt. Ze heeft geen tijd meer voor zichzelf en haar werk lijdt eronder. Ze is het slachtoffer geworden van haar eigen neiging om anderen te redden.
Tijdens de sessie werd het voor haar duidelijk hoe dit gedrag, dat ooit effectief was, nu niet meer nodig is.

Dit inzicht vormt de eerste stap naar verandering.
Het veranderingsproces begint altijd met bewustwording. Zodra je je bewust wordt van je gedragspatronen, kun je ervoor kiezen om ze te behouden of los te laten.

Als je jezelf herkent in dit patroon en je wilt veranderen, kan ik je helpen. In ongeveer anderhalf uur ontdekken we samen jouw oude besluiten, krijg je inzicht en kun je bewust kiezen of je je aangeleerde gedragspatronen wilt behouden of niet.

Wil je meer informatie of een kennismaking plannen? Boek dan een gratis kennismakingssessie.

Een nieuw besluit begint met nieuw inzicht.

Willem van Duuren
CoachNu
Business- en Personal coaching

Een goede klik is de basis voor een succesvol coachtraject.

Een succesvol coachtraject begint met een klik tussen jou en mij. Daarom nodig ik je graag uit eerst vrijblijvend kennis te maken. Tijdens de kennismaking praten we over jouw coachvraag en vertel ik jou wie ik ben en hoe ik werk. Je kunt al je vragen stellen en ik geef aan hoe een mogelijk coachtraject eruit zal zien. De kennismaking is kosteloos. Je bent van harte welkom!

Boek je vrijblijvende kennismaking

Online of in de coachstudio.