Hoe jij ook in regie komt met dit eenvoudige maar lifechanging model

Hoe jij ook in regie komt met dit eenvoudige maar lifechanging model

Ik heb er al vaak over geschreven en zie het ook regelmatig voorbij komen in posts en podcasts.. het regiemodel van Nonons | opleidingen en trainingen, het opleidingsinstituut voor coaches. Vorige week tijdens mijn Nonons Coach Expert verdiepingsopleiding voor gevorderde coaches, kwam het weer voorbij. Het regiemodel.

In regie zijn betekent dat je zelf controle hebt over wat er speelt, wat er gebeurt en dus wat dat met je doet. Maar soms lopen dingen anders dan je had gedacht. In die situatie reageert je brein in een split second! Het moet anders, dit is niet wat ik wil, je krijgt onrust en angst, je reageert boos, geïrriteerd gaat klagen. Je voelt onrust, krijgt misschien stress en al met al een krijg je dus een rotgevoel.

Het overkwam mij diezelfde dag nog. Ik had de opleidingsdag niet in mijn agenda staan. De dag startte om 09:30 en om 8:50 kreeg ik een appje van iemand “ik ben er vandaag niet bij” BAM! Stress.. vandaag niet bij? Waarbij? Shit.. opleidingsdag.. over 30 minuten in Amsterdam. Boos, geïrriteerd, op mezelf en niet gezellig voor mijn omgeving. Hup de auto in.. nog geen 5 minuten later in de file.. het liep weer anders.. Ken je dat?

Gelukkig kwam mijn levensreddende regiemodel in beeld. In de auto.

Het regiemodel biedt je namelijk altijd een keuze wanneer dingen anders lopen dan verwacht.

  1. Je kunt het (de situatie) veranderen
  2. Je kunt het (de situatie) accepteren
  3. Je kunt weggaan (uit de situatie)

Je hebt gewoon altijd een keuze en daarmee ben je in regie. Dat geeft rust.

Het is zoals het is, dan heb je het te accepteren. Kan je dat niet, dan zul je in actie moeten komen om het te veranderen. Wil je dat of kun je dat niet? Ga dan weg uit de situatie.

Ik kon niet aan de file ontvluchten (weggaan) ik kon de file niet oplossen (veranderen) ik kon het alleen nog maar accepteren. Accepteren dat ik te laat kon komen, kan gebeuren, het is niet anders. Radio aan en relax. Overigens.. ik was op tijd 🙂

Het lijkt nogal makkelijk gezegd, maar probeer het zelf maar eens. Het regiemodel brengt je rust wanneer dingen anders gaan dan verwacht. Ik pas het vaak toe in coachsessies, thuis, zelfs de kids roepen het uit zichzelf wanneer ik het model even niet hanteer. Gisteren nog.. van Moof failliet en een defecte fiets voor de deur staan.. ik baal daarvan, hoe gaat mijn dochter naar school.. onrust dus.. waarop mijn zoon zei; “Pap, je kunt het niet veranderen, dus je hebt het te accepteren, of doe de fiets weg” Typisch voorbeeldje van het toepassen van het regiemodel.

Het accepteren vraagt soms om meer aandacht, het echte loslaten hoort daarbij. Daar gebruik ik weer andere modellen voor.

Wil jij aan de slag met het regiemodel? Vraag het hier aan.

Een goede klik is de basis voor een succesvol coachtraject.

Een succesvol coachtraject begint met een klik tussen jou en mij. Daarom nodig ik je graag uit eerst vrijblijvend kennis te maken. Tijdens de kennismaking praten we over jouw coachvraag en vertel ik jou wie ik ben en hoe ik werk. Je kunt al je vragen stellen en ik geef aan hoe een mogelijk coachtraject eruit zal zien. De kennismaking is kosteloos. Je bent van harte welkom!

Boek je vrijblijvende kennismaking

Online of in de coachstudio.