Een coach via je werkgever, zo doe je dat

Stel… je loopt tegen persoonlijke uitdagingen aan of issues die met werk te maken hebben. Je wil daar verandering in aanbrengen. Je overweegt een coach te raadplegen om jou hierbij te helpen. Maar een coachtraject kost geld en hoewel jij best wil investeren in jezelf, vraag je je af of je ondersteuning kunt krijgen via je werkgever.

Een terechte vraag, want de inzet van een coach draagt bij aan jouw happiness, persoonlijke ontwikkeling en hoe jij in je vel zit en zorgt ervoor dat jij daardoor ook beter gaat presteren. Win-Win dus! Ook voor je werkgever. Maar hoe maak je dit op een goede manier bespreekbaar?

Gewoon even binnenlopen bij je leidinggevende zou je misschien zeggen. Dat kan best werken, maar meestal is er toch een goede voorbereiding nodig. Ik geef je hier een aantal tips die je kun gebruiken om een goed voorbereid gesprek met je leidinggevende aan te gaan.

Onderzoek

Het is slim om van te voren eens uit te zoeken welke mogelijkheden er misschien al bestaan bij het bedrijf waar je werkt. Zijn er interne coaches beschikbaar, heb je recht op een persoonlijk ontwikkelbudget of zijn er afspraken gemaakt in de CAO. Als je dat weet, dan kun je dat direct meenemen in je gesprek. Kom je er lastig achter, waag er dan een mailtje of belletje aan met de Human resources van jouw bedrijf.

Voorbereiding gesprek

Voordat je het gesprek aangaat, is het goed je voorbereiding op orde te hebben. Bedenk en noteer voor jezelf wat de achtergrond is van je verzoek. Schrijf dit voor jezelf eens kort op en lees het eens terug. Maak je toelichting op je verzoek, je hoeft echt niet alles te delen met je leidinggevende, dus bedenk hoe je tot de kern van je hulpvraag kunt komen en wat het gaat opleveren voor jou en je werkgever wanneer je probleem of issue is opgelost. Ik noem een aantal voorbeelden:

Je merkt dat je moeilijk nee kunt zeggen en alles zo goed mogelijk wil doen. Maar daardoor raak je overbelast want al het werk komt naar jou toe. Je raakt vermoeid en krijgt last van stress. Mogelijk krijg je minder zin in het werk, ben je overprikkeld en voel je je niet fijn. Je vindt het lastig dit ter sprake te brengen bij je leidinggevende, want voor jou voelt het een beetje als falen. Wat zou mijn leidinggevende wel niet denken, welk beeld zet ik daarmee neer? Die gedachten poppen in je op.

Schrijf voor jezelf kort en bondig het volgende eens op:

1. Wat zijn de feiten?

2. Welk gevoel heb je daarbij?

3. Waar ligt je behoefte

4. Welke actie wil je ondernemen?

5. Wat levert dit op voor jou en je werkgever?

een coach via werkgever

Voorbeeld:

(feit)Ik merk de laatste tijd dat ik teveel werk op mijn hals haal en moeilijk nee kan zeggen. Ik wil ook alles zo goed mogelijk doen, maar het lukt me niet alle ballen in de lucht te houden.

(gevoel) Ik voel me daarbij niet comfortabel, ik voel me gestrest en gespannen. Ik voel me niet blij.

(behoefte) Ik wil met een goede balans mijn werk kunnen doen en met plezier werken zodat ik ook op een goede manier kan bijdragen aan de resultaten, met een fijn gevoel.

(actie) Om dat voor elkaar te krijgen wil ik een coach inzetten om mij te helpen vaardigheden te ontwikkelen waarmee ik mijn grenzen kan bewaken en een betere balans kan vinden.

(resultaat) Als ik dat ga doen, voorkom ik een toename van stress waardoor ik met meer plezier en energie kan werken en kan bijdragen aan de resultaten.

Om het helemaal goed af te sluiten is het goed zo concreet mogelijk te zijn, je kunt dan nog toevoegen;

(kosten) Ik heb al onderzoek gedaan en een coach geselecteerd. Uit het intakegesprek verwachten we dat ik 6-sessies nodig heb om te werken aan mijn vaardigheden. Dat komt neer op een investering van ca. €1.500,- ex BTW Een traject duurt ca 12 weken en kost me per 2 weken ca. 2 uur (hier kan je wat water bij de wijn doen door hiervoor vrij te nemen)

Afsluiting.

Rond het gesprek af met een concrete vraagstelling. Bijvoorbeeld: Ga je ermee akkoord dat ik dit traject zal starten en de kosten worden belast aan [werkgever]?

Natuurlijk is bovenstaande maar een voorbeeld. Neem deze tekst dan ook niet over, maar beschrijf het in je eigen woorden. Je ziet wel dat de opbouw van het gesprek feitelijk en concreet is. Daarmee voorkom je een discussie over jouw uitdaging en richt je de aandacht op je concrete verzoek. Het is ook goed om van te voren eens wat scenario’s te bedenken voor als het anders loopt dan verwacht. Bedenk eens wat er kan gebeuren en hoe je daarmee om kan gaan:

a) Je leidinggevende start toch de discussie over jouw coachvraag. In dit voorbeeld: “waar heb je precies last van, heeft het wel met werk te maken, we kunnen je ook wat minder werk geven, neem een paar vrije dagen” of “kan ik je helpen dit op te lossen, wat kan ik voor je doen, wil je eerst iets anders proberen? Ik noem een aatal willekeurige reacties.

Bedenk wat je echt wil. Als jij een coach wil inzetten, bedank dan voor de tegenvoorstellen en herhaal je feitelijke verzoek. “Bedankt voor je tegenvoorstel, ik zou toch graag bij mijn verzoek blijven. Wanneer ik een coach kan raadplegen voorkom ik een toename van stress waardoor ik met meer plezier en energie kan werken en kan bijdragen aan de resultaten”

b)Je leidinggevende kan nog geen akkoord geven en wil het eerst intern bespreken.

c)Je leidinggevende geeft aan dat het niet mogelijk is.

d)Je leidinggevende gaat (deels) akkoord.

In de reacties b,c,d, heb je niet heel veel meer toe te voegen. Duidelijkheid is ook wat waard. Probeer bij scenario b dan ook af te spreken wanneer je een antwoord kunt verwachten.

Vergeet niet dat het verzoek om een coach te mogen inzetten in het belang van jou en ook in het belang van je werkgever staat. Het is zeer krachtig en moedig om ondersteuning te vragen wanneer je dat nodig hebt. Veel bedrijven erkennen dat en moedigen deze “dappere” stap ook aan. Om hulp vragen is niet iets om je voor te schamen, maar iets waar je trots op mag zijn. Kwetsbaarheid is een sterke eigenschap van echte leiders!

Al ben je nog zo’n getrained leider, sommige situaties kunnen best complex zijn. Dat kan iets van jou zijn, of iets zijn dat speelt in je team of organisatie. Als leider sta jij voor de uitdaging dat op te lossen, immers daarvoor ben je de leider. Wanneer je er niet uitkomt, ook niet na het raadplegen van je collega’s of anderen, is ondersteuning van een coach een mooie oplossing. Maar hoe overleg je dat met jouw leidinggevende?

Schrijf voor je zelf kort en bondig het volgende eens op:

1. Wat zijn de feiten?

2. Welk gevoel heb je daarbij?

3. Waar ligt je behoefte

4. Welke actie wil je ondernemen?

5. Wat levert dit op voor jou en je werkgever?

Voorbeeld:

(feit)Ik heb een uitdaging in mijn team om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Ik merk dat mijn team niet volledig achter mij staat. Daardoor wordt ik onzeker en loop ik vast.

(gevoel) Ik voel me daar niet comfortabel bij, voel me bang dat ik niet geaccepteerd word en ben onzeker.

(behoefte) Ik wil onderzoeken wat er mis gaat en werken aan mijn leiderschapsvaardigheden zodat ik zelfverzekerd kan werken.

(actie) Om dat voorelkaar te krijgen wil ik een coach inzetten om mij te helpen te onderzoeken wat er speelt en met mij te werken aan mijn leiderschapsvaardigheden.

(resultaat) Als ik dat ga doen, ben ik ervan overtuigd dat ik mijn team beter kan aansturen en dat dit bijdraagt aan betere resultaten.

Om het helemaal goed af te sluiten is het goed zo concreet mogelijk te zijn, je kunt dan nog toevoegen;

(kosten) Ik heb al onderzoek gedaan en een coach geselecteerd. Uit het intakegesprek verwachten we dat ik 6-sessies nodig heb om te werken aan mijn vaardigheden. Dat komt neer op een investering van ca. €1.500,- ex BTW Een traject duurt ca 12 weken en kost me per 2 weken ca. 2 uur (hier kan je wat water bij de wijn doen door hiervoor vrij te nemen)

Afsluiting.

Rond het gesprek af met een concrete vraagstelling. Bijvoorbeeld: Ga je ermee akkoord dat ik dit traject zal starten en de kosten worden belast aan [werkgever]?

Vind je het toch nog spannend om het gesprek aan te gaan, oefen het dan even met iemand waarbij je je op je gemak voelt of neem even contact op om jouw case met mij te bespreken.

Een goede klik is de basis voor een succesvol coachtraject.

Een succesvol coachtraject begint met een klik tussen jou en mij. Daarom nodig ik je graag uit eerst vrijblijvend kennis te maken. Tijdens de kennismaking praten we over jouw coachvraag en vertel ik jou wie ik ben en hoe ik werk. Je kunt al je vragen stellen en ik geef aan hoe een mogelijk coachtraject eruit zal zien. De kennismaking is kosteloos. Je bent van harte welkom!

Boek je vrijblijvende kennismaking

Online of in de coachstudio.