De waarde van een coach in jouw bedrijf

Toen ik naast mijn rol als Unit Director bij HEMA ook toetrad tot de interne coachpool, ontdekte ik de enorme waarde van een bedrijfscoach. Inmiddels ben ik zelfstandig coach, vanuit mijn missie om coaching mainstream te maken. 

De coachpool was beschikbaar voor alle medewerkers, van senior management tot winkelmedewerkers. Hoewel ik ook mijn twijfels had of medewerkers gecoacht wilde worden door interne coaches (collega’s die gecertificeerd coach zijn) waren mijn twijfels onterecht.

Medewerkers kwamen met verschillende cases terecht bij de coaches. Zaken die speelde op de werkvloer maar ook veelal in de privésfeer. Zaken die ze niet wilde of konden delen met hun leidinggevende, wilde delen is het eigenlijk omdat er altijd een verborgen angst onder lag. De angst dat het delen van hun issue impact zou hebben op de relatie werknemer – leidinggevende, de angst dat andere collega’s ervan te weten zouden komen, de angst ten aanzien van disfunctioneren of om als zwak gezien te worden.

Begrijpelijk. Niet terecht overigens, maar als werknemer deel je nou eenmaal niet jouw grootste issues met je leidinggevende, issues die vaak privé zijn. En precies dat maakt het voor leidinggevende ook een uitdaging.

Als leidinggevende “coach” je jouw teamleden, maar ergens ligt er een grens tot waar je dit kunt doen. Als je merkt dat het functioneren van een van je teamleden niet lekker loopt, dan bespreek je dat. Maar wanneer de grens bereikt wordt tot het punt van zaken die jouw medewerker niet met je wil delen, loop je al snel vast.

Mijn punt en ervaring is simpel. Als leidinggevende weet je niet wat er speelt in het hoofd van jouw teamlid. Ook al heb je een goede en open relatie. Er zijn altijd grenzen op dat vlak. In uitzonderlijke gevallen wanneer het vertrouwen heel groot is, deelt jouw teamlid de issues die spelen, soms kan je daarbij helpen door te luisteren, maar vaak blijft het een zwart gat.

Precies daar ligt de waarde van een “interne” coach. Hoe fijn is het dat je vanuit goed werkgeverschap een coach kunt aanbieden aan jouw teamlid. Iemand die in vertrouwen en privacyproof met je teamlid aan de slag gaat.

Bijvoorbeeld:

Jouw teamlid heeft privé financiële problemen en piekert de hele dag. Jij merkt dat aan de presentaties, het energieniveau. In je gesprekken merk je dat je niet verder komt. Jouw teamlid deelt dit namelijk niet met jou uit faalangst.

Jouw teamlid durft jou niet aan te geven hij niet lekker in zijn rol zit, uit angst voor de impact daarvan.

Jouw teamlid heeft relatieproblemen en maakt zich zorgen.

Jouw teamlid heeft een issue met jou, maar bespreekt dat niet uit angst voor een escalatie.

Het is meestal de angst die het teamlid heeft om dingen bespreekbaar te maken, daar kan je als leidinggevende niets aan doen, met alle goede bedoelingen die je hebt, al het vertrouwen dat je geeft en ondanks de goede relatie met je teamlid.

Dat is waarom een coach zo waardevol is. De coach gaat aan de slag met je teamlid, werkt aan de angst, maakt zaken bespreekbaar of helpt jouw teamlid keuzes te maken of angsten te overwinnen.

Ik heb veel coachees mogen ondersteunen met mooie resultaten. Medewerkers die niet durfden aan te geven dat ze niet lekker in hun rol zaten, maar na een aantal coachsessies dit goed konden bespreken met hun leidinggevende. Vervolgens met dit gesprek een andere invulling kregen. Medewerkers die door de coachsessies meer afstand konden nemen van hun issue, en blijer en vrolijker konden werken wat hun prestaties ten goede kwam. Medewerkers die een keuze maakte het bedrijf te verlaten, ja ook dat hoort erbij.

De waarde van een coach in je bedrijf is enorm. Dat kan niet altijd, het is een privilege als je een interne pool van coaches hebt. Lukt het niet om het intern te faciliteren, zorg dan in ieder geval dat je wat budget beschikbaar hebt en jouw medewerkers een coach kunt aanbieden als je vermoed dat er iets speelt. Hoe je dat kunt doen zal ik in mijn volgende post beschrijven, want het aanbieden van een coach aan jouw teamlid vraagt een empathische aanpak en behoeft wat begeleiding om op een goede manier voor te stellen.

Wat is jouw ervaring? Heb je een interne coach beschikbaar? Heb je budget beschikbaar, om een coach aan te bieden?

Wil je weten hoe je een interne coachpool kunt opstellen en wat daarbij komt kijken om dat op een goede manier te doen? Laat het mij weten.

Voor iedereen een coach!

Met actiegerichte groet,

Willem

 

Een goede klik is de basis voor een succesvol coachtraject.

Een succesvol coachtraject begint met een klik tussen jou en mij. Daarom nodig ik je graag uit eerst vrijblijvend kennis te maken. Tijdens de kennismaking praten we over jouw coachvraag en vertel ik jou wie ik ben en hoe ik werk. Je kunt al je vragen stellen en ik geef aan hoe een mogelijk coachtraject eruit zal zien. De kennismaking is kosteloos. Je bent van harte welkom!

Boek je vrijblijvende kennismaking

Online of in de coachstudio.