Businesscoaching voor ondernemers. Hoe werkt dat? #5

Als ondernemer sta je regelmatig voor grote uitdagingen. Dat is op zich helemaal niet erg want dat hoort bij het vak waarvoor je gekozen hebt, het ondernemen. Maar afhankelijk van de fase waarin jouw bedrijf zich bevindt krijg je te maken met uitdagingen waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken. Dan is businesscoaching voor ondernemers een mooie oplossing.

Groeifases in je bedrijf

Ieder bedrijf heeft te maken met een bepaalde groeifase met elk specifieke eigenschappen die daarbij horen. Voor jou als ondernemer is het vanzelfsprekend dat iedere fase van jou specifieke inzet vraagt, soms ook op het gebied van nieuwe zaken die je nog niet eerder hebt gedaan. Als je bijvoorbeeld merkt dat jouw bedrijf in de groeifase zit, betekent dat vaak dat je de organisatie daarop moet aanpassen. Je kunt simpelweg niet alles meer zelf doen en zult moeten nadenken over hoe je de organisatie wil inrichten. Daar ontstaat voor jou als ondernemer een geheel nieuwe fase, bijvoorbeeld die van meer mensen aannemen die een deel van jouw werk gaan doen.

Ik noem specifiek deze fase van groei, omdat dit de fase is waarin veel ondernemers vastlopen of twijfel hebben.

Veel gehoorde twijfel in businesscoaching voor ondernemers zijn o.a.

 • Het aannemen van meer personeel gaat ten koste van mijn winst
 • Het is moeilijk mensen te vinden die het net zo goed dan als ik
 • Ik heb helemaal geen tijd om ook nog eens meer mensen te gaan begeleiden
 • Als ik de groei niet realiseer om wat voor reden dan ook, wat doe ik dan met het personeel
 • Ik hou mijn bedrijf liever klein in omvang, dan kan ik alles overzien

De argumenten kunnen best waar zijn, maar werken wel beperkend om de groei te gaan realiseren. Je zou het kunnen beschrijven als “groei-angst” Een angst die voortkomt uit het onzekere en hoort bij de groeifase. Er wordt van jou als ondernemer ook wel iets verwacht dat grote impact heeft. Namelijk dat je jezelf meer met andere zaken gaat bezighouden dan je tot nu toe hebt gedaan. Bij de groeifase maakt ondernemerschap waar je zelf de touwtjes in handen hebt plaats voor leiderschap. Je doet niet alles meer zelf, maar gaat je bezighouden met het aansturen van je mensen. Je wezenlijke invulling van je baan verandert dus en vereist nieuwe kwaliteiten van jou als ondernemer.

Leiderschap

Ondernemers die de groeifase ingaan, krijgen te maken met nieuwe uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld leiderschap. Deze “pijnfase” noemen we ook wel leiderschapscrisis. Bij groei hoort ook structuur, nieuwe processen en leiderschap. Waar je voorheen alles kon overzien, laat je nu essentiële zaken over aan anderen, met de verwachting dat ze net zo goed zijn als je zelf altijd was. Dat geeft bij veel ondernemers meer stress. Vaak gehoord in de sessies van businesscoaching voor ondernemers zijn o.a.

 • Mijn personeel / medewerker levert niet op wat ik verwacht
 • Ik heb geen goed overzicht meer wat er in mijn bedrijf gebeurt
 • Ik heb het gevoel dat ik nog steeds alles zelf moet doen
 • Personeel werkt niet zoals ik het zou willen
 • Ik heb veel gezeur met personeel

Kortom deze fase brengt een dimensie met zich mee die veel van de ondernemer vraagt. Het kan best zijn dat er behoefte ontstaat zelfs een tweede groeifase in te gaan, waarbij bijvoorbeeld een midden-managementlaag wordt ingericht. De managers sturen hun teams, opereren zelfstandig en jij als ondernemer steunt hen in hun hun dagelijkse werkzaamheden. Kortom, ook deze fase brengt nieuwe veranderingen met zich mee. Nieuwe groeipijn komt om de hoek kijken.

Naarmate de onderneming groeit, des te meer aanpassingen nodig zijn in het organisatiemodel. Behalve de structuur van de onderneming, krijgt de ondernemer ook met andere zaken te maken zoals processen om het organisatiemodel succesvol te laten functioneren.

Maar waar komt businesscoaching voor ondernemers dan in beeld?

Ik beschrijf businesscoaching voor ondernemers wel eens als tijdelijke “hulpkracht” Niet in de zin van meewerken in de organisatie, of het aanbieden van kant en klare oplossingen, maar een hulpkracht voor de ondernemer om zaken die spelen te kunnen bespreken. Businesscoaching voor ondernemers is coaching. Als coach reik ik geen oplossingen aan en breng ik geen advies uit. Dat klinkt gek, maar mijn doel als businesscoach voor ondernemers is ondernemers tot inzichten en bewustwording te laten komen over zaken die spelen, zodat ze met dat inzicht de juiste stappen kunnen zetten om hun doel te behalen.

Een voorbeeld:

Een ondernemer geeft aan dat zij uitgeblust raakt van haar werk, het plezier verliest en stress ervaart. Haar onderneming draait goed en is flink gegroeid in de afgelopen jaren. Ze ziet nog heel veel potentie in haar markt en wil die ook benutten.

Doel

Een coachtraject begint altijd met het helder krijgen van het doel. Wat is het echte doel dat ze wil bereiken? is dat minder werken, minder stress ervaren, groei voor haar onderneming realiseren? Vaak worden meerdere doelen benoemd die uiteindelijk te herleiden zijn naar een overkoepelend doel. In dit voorbeeld wil de ondernemer haar groeikansen op een goede manier benutten zonder dat dat ten koste gaat van haar plezier in het werk. De stress is een bijzaak, die wordt opgeheven door het plezier in het werk.

Inzicht & bewustwording

Wanneer het doel helemaal helder is en coach en coachee het er over eens zijn, zal het doel verder uitgediept worden. Wat betekent “groeikansen” wat is “de goede manier” en wat is haar plezier in het werk? Hoe ziet dat er dan uit wanneer is het doel bereikt, hoe voelt dat dan, wat gebeurt er dan? Als coach stel ik veel verdiepende vragen die de ondernemer meer inzicht en bewustwording geven. Soms komt het voor dat doelen onrealistisch zijn, onhaalbaar of te ver weg.

Vaardigheden en akties

De volgende stap is dat we gaan kijken naar hoe het doel te behalen is. Soms komt het aan op vaardigheden die de ondernemer kan ontwikkelen en haar helpt om stappen te zetten richting haar doel. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van haar leiderschap. Als de vaardigheden er zijn en geen beperking kunnen vormen, zal de coaching meer gericht zijn op aktie. Welke akties zijn er dan nodig om het doel te bereiken? Op deze coachlaag komen soms nieuwe inzichten naar voren. In dit voorbeeld is de ondernemer bang om een manager aan te nemen die de dagelijkse operatie runt, zodat zij zich meer kan richten op de groeistrategie en het winnen van nieuwe klanten. Als zoiets naar voren komt tijdens een coachsessie, zal ik dat benoemen en bespreek ik met de coachee of ze dit punt verder wil uitdiepen. We wijken dan “tijdelijk” af van het hoofddoel en gaat met dit onderwerp verder.

Mijn businesscoaching voor ondernemers is gericht op inzicht, bewustwording, vaardigheden en aktie. Ik onderneem niet, neem geen taken over. Ik help met coaching natuurlijk wel om met goede gesprekken, vraagtechniek en coachmodellen de ondernemers stapsgewijs mee te nemen in het vormen van het inzicht, bewustwording, vaardigheden en akties. Maar het ondernemerschap blijft bij de ondernemer.

Businesscoaching voor ondernemers, waarvoor kan je terecht?

In principe kan je bij mij als businesscoach voor ondernemers terecht voor alle zaken die jou weerhouden je doel te bereiken. Businesscoaching voor ondernemers heeft een zakelijk karakter, maar het gaat altijd over jou als individu.

Onderwerpen die vaak worden besproken zijn ;

 • Stress in het werk
 • Uitgeblust raken, teveel werken
 • Slechte privé/werk balans
 • Onzekerheid over leiderschap
 • Onzekerheid over toekomst
 • Onzekerheid over strategie
 • Hoe groeiplannen te realiseren
 • Hoe meer winst te kunnen maken
 • Hoe meer klanten te vinden
 • ….
businesscoaching voor ondernemers

Wat is jouw doel?

Heb jij naar aanleiding van dit artikel meer behoefte aan informatie over businesscoaching voor ondernemers, neem dan contact op. Voordat je contact opneemt is het handig goed na te denken over je doel. Wat is het doel dat je voor ogen hebt? Wat zijn je issues daarbij? Een coachtraject begint altijd met een gratis kennismaking van een uur waar we nader kennismaken en je doel bespreken. Tijdens dit uur kan je al je vragen stellen over mijn coaching, wie ik ben en hoe ik werk. We kijken ook of er een klik is. Na de intake beslis je of je een coachtraject ziet zitten.

Willem van Duuren

CoachNu – businesscoaching voor ondernemers

over Willem van Duuren – coach

Als bevoegd coach en ervaringsdeskundige met meer dan 30 jaar ervaring in top managementfuncties in retail & BtB bij HEMA, Noordhoff, Kamera-Express, Olympus  help ik jou stappen te zetten richting het behalen van je persoonlijk of zakelijk doel. Bij mij kan je terecht voor businesscoaching voor ondernemers en personal coaching, oplossing- en aktiegericht.

Een goede klik is de basis voor een succesvol coachtraject.

Een succesvol coachtraject begint met een klik tussen jou en mij. Daarom nodig ik je graag uit eerst vrijblijvend kennis te maken. Tijdens de kennismaking praten we over jouw coachvraag en vertel ik jou wie ik ben en hoe ik werk. Je kunt al je vragen stellen en ik geef aan hoe een mogelijk coachtraject eruit zal zien. De kennismaking is kosteloos. Je bent van harte welkom!

Boek je vrijblijvende kennismaking

Online of in de coachstudio.