Afstand nemen van de gedachte onzekerheid, oefen zelf

Zelfoefening: Defuseren van de gedachte onzekerheid

Introductie:
Onzekerheid kan een belemmerende gedachte zijn die ons ervan weerhoudt om vol vertrouwen stappen te zetten in ons leven. Gelukkig kunnen we met een eenvoudige oefening genaamd “defuseren” de grip van onzekerheid op onze gedachten verminderen en ruimte creëren voor zelfvertrouwen. Hieronder vind je een stapsgewijze zelfoefening die je kunt gebruiken om onzekerheid te defuseren.

Stap 1: Bewustwording
Neem een moment om je bewust te worden van de gedachten van onzekerheid die in je opkomen. Merk op wanneer deze gedachten de kop opsteken en welke specifieke situaties of triggers dit veroorzaken. Schrijf een paar van deze gedachten op om ze duidelijk te identificeren.

Stap 2: Erkenning en acceptatie
Besef dat onzekerheid normaal is en dat iedereen er weleens last van heeft. Erken dat deze gedachten slechts gedachten zijn en geen absolute waarheid. Accepteer dat onzekerheid een menselijke reactie is op uitdagende of onbekende situaties.

Stap 3: Defuseren
Neem een van de specifieke gedachten van onzekerheid die je hebt opgeschreven en stel jezelf de volgende vragen:
– Is deze gedachte behulpzaam of belemmerend voor mijn groei en ontwikkeling?
– Hoe zou ik me voelen en handelen als ik deze gedachte niet zou geloven?
– Zijn er andere manieren om naar deze situatie te kijken die meer ondersteunend zijn?

Stap 4: Herformulering
Herformuleer de gedachte van onzekerheid in een neutralere of positievere vorm. Bijvoorbeeld, als de gedachte is: “Ik ben niet goed genoeg om deze presentatie te geven”, kun je het veranderen naar: “Ik ben bereid om te leren en te groeien door deze presentatie aan te pakken.”

Stap 5: Zelfcompassie en positieve bekrachtiging
Wees vriendelijk voor jezelf en herinner jezelf eraan dat je niet perfect hoeft te zijn. Geef jezelf positieve bekrachtiging en erken je inzet en groei. Bijvoorbeeld, zeg tegen jezelf: “Ik ben moedig en veerkrachtig, en ik kan mijn onzekerheid overwinnen.”

Stap 6: Actie
Neem kleine stappen om je onzekerheid uit te dagen. Doe dit stap voor stap, op een tempo dat voor jou comfortabel is. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je jezelf blootstelt aan situaties die je normaal gesproken vermijdt vanwege onzekerheid. Houd daarbij je hergeformuleerde gedachten in gedachten en wees open voor nieuwe ervaringen.

Herhaal deze oefening telkens wanneer gedachten van onzekerheid opkomen. Na verloop van tijd zul je merken dat je onzekerheid beter kunt defuseren en dat zelfvertrouwen sterker wordt.

Onthoud dat deze oefening tijd en oefening vergt, dus wees geduldig en mild voor jezelf tijdens dit proces van groei en ontwikkeling.

Veel succes!

Ps. Het erkennen dat onzekerheid en zelfvertrouwen te maken hebben met je innerlijke “ikken” of je gedachten is best een abstract iets. Tijdens mijn coachsessies gaan we daar vaak iets dieper op in, zodat je bewust bent van wat er gebeurt en hoe het werkt. De oefening zoals ik hier beschrijf helpt je met het bewust worden van je verschillende gedachten. Door die erkenning kan je beter sturen op die gedachten en er meer afstand van nemen. Wil je hier dieper op ingaan, boek dan een afspraak dan leg ik je precies uit hoe het werkt en wat ik voor je kan doen.

Willem van Duuren
CoachNu
Business- en Personal coaching

Een goede klik is de basis voor een succesvol coachtraject.

Een succesvol coachtraject begint met een klik tussen jou en mij. Daarom nodig ik je graag uit eerst vrijblijvend kennis te maken. Tijdens de kennismaking praten we over jouw coachvraag en vertel ik jou wie ik ben en hoe ik werk. Je kunt al je vragen stellen en ik geef aan hoe een mogelijk coachtraject eruit zal zien. De kennismaking is kosteloos. Je bent van harte welkom!

Boek je vrijblijvende kennismaking

Online of in de coachstudio.